Du er her: » Skolens liv » Aktuelle nyheder >

Viden på vej - et frisk pust udefra

Hvad har en salamander og en mus tilfælles? Hvordan kan man beskrive et dyrs udseende i detaljer, så andre kan genkende lige præcis den art, man har i hænderne? Hvor stor variation er der mellem individer af samme art, når det fx kommer til længden af halen? Disse og mange andre spørgsmål fik 5 hold af biologi og biotekelever på KG lejlighed til at undersøge nærmere da vi i uge 2 havde besøg af to forskningsformidlere fra Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet. Eleverne gik begejstret til opgaven med at studere de medbragte dyr, der alle var konserveret i sprit. Lokale 38 summede af aktivitet og udbrud som: "Ej, hvor er de bare nuttede" blev blandet med udbrud som "Føj, hvor ser den klam ud". I lokale 39 var yderligere 4 hold elever på skift igennem en øvelse om menneskets evolution, hvor de blandt andet sammenlignede kranier fra chimpanser, Homo sapiens, Homo erectus og Australopiticus aferensis  - de sidstnævnte er tidlige menneskearter. Blandt andet lærte de, at man kan se på et kranie om dyret (mennesket) har gået på to eller 4 ben.

De to gæster er ansat under projektet Viden på vej, og sammen turnerer de landet rundt og formidler viden om evolution til elever på mange forskellige skoler. KG var glade for at de lagde vejen forbi...de kom med et frisk pust ude fra og inspirerede eleverne til at arbejde videre med emnet.


Kys Frøen

   
   

Flot 2. plads til elever i Informationsteknologi i uofficielt DM i robotsumobrydning.

 

Meget tidlig lørdag morgen drog nogle morgenfriske elever, fra Informationsteknologi, til Århus for at deltage i de uofficielle danmarksmesterskaber i robotsumobrydning.  Med sig havde de en kuffert fyldt med legoklodser og to toptunede robotter.

 

En kamp i robotsumobrydning varer højst to minutter og det gælder for robotten om at blive i ringen og skubbe den anden robot ud. Der er en række tekniske krav til robotterne. Fx må de højst veje 1 kg, de må fylde 30x30 cm i længde og bredde, mens der ikke er nogen grænse for højden.

 

Det ene hold, Team Ida, havde et enkelt nederlag men vandt alle de andre kampe i den indledende runde og kvalificerede sig dermed til finalen.

 

Et af de andre hold nedlagde dog protest over lysforholdene så der blev lavet nogle omkampe. Men Team Ida var stadig i finalen.

 

Desværre måtte Team Ida se sig slået i finalen af et hold fra Langkjær Gymnasium, men fik dermed en flot 2. plads i en disciplin der traditionelt er jysk domineret.


Science show 2013

 

 

Det var de store flasker, der var fremme, da Science Show 2013 igen i år besøgte Køge Gymnasium. Vel og mærke flasker med højaktive stoffer som borsyre og methanol. Som med store ”WUSH” og enkelte sønderrivende knald. To veloplagte studerende fra DTU formidlede med stor entusiasme og faglighed kemiens verden for kemieleverne på Køge Gymnasium. Rygende kolber og farverige væsker forvandledes til store skumvæsener, balloner pustede sig på mystisk (læs: kemisk) vis op til eksplosionspotentiel størrelse og en eksotisk duft af røg og sprit fyldte den gamle festsal. Elever fra alle årgange var opmærksomme lyttere og seere til det farvestrålende show – især da de to DTU-studerende gav gode råd til at lave festlig belysning til gymnasiefesterne med metoder også kendt fra retsmedicinske spændings-tvserier. Imidlertid rykkede publikum på forreste række nogle stolesæder væk, da den store såkaldt sprængtønde blev bakset på scenen. Her sprængtes den sidste kemiske blanding, som kunne høres helt ud på sproggangen og satte et eftertrykkeligt punktum for en inspirerende og levende show om kemiens farverige verden.


Professor Vincent Fella Hendricks

- Holdt foredrag om oplysningens blinde vinkler torsdag d. 12.9. i den nye Multihal

En reaktion fra en forælder:

Vincent, Vincent – hvad fanden har du gang i? hvad f…skal vi med alle de filosoffer, som vil udklækkes i løbet af de næste ti år??????

(-:

Min datter har talt i tunger siden i går, for du tog et helt gymnasium med storm!!!!! Hun har talt og talt om dit foredrag, som hun kalder fucking godt, og som åbenbart var stærkt underholdende, superstramt og stringent og altså har ført til, at hun og en dynge andre nu vil læse filosofi……suk…..

 

Men trods det: tak for at du har givet dem en stor oplevelse. Hurra for dig!

 

Kh

karen

 


 

”Han havde virkelig noget på hjerte!” og ”Han var fantastisk til at formidle de filosofiske pointer, så vi kunne forstå det!”. Så begejstrede var reaktionerne efter af filosofiprofessor ved Københavns Universitet Vincent F. Hendricks torsdag havde gæstet Køge Gymnasium. Og budskabet var bestemt også målrettet de unge: Skjulte farer og faldgruber ved sociale medier og informationsteknologi. Hele den store multihal var fyldt, og med sin slagkraftige retorik og skarptskårne pointer havde Hendricks sit publikums fulde opmærksomhed. Med udgangspunkt i den kun 15-årige Amanda Todds tragiske selvmord efter to års intens mobning på facebook og andre sociale medier, indviede filosofiprofessoren gymnasieeleverne i, hvordan informationsteknologi kan forstærke irrationel gruppeadfærd. Og hvordan informationssamfundet, der jo burde betyde bedre og mere kvalificerede beslutninger, kan skabe kollektivt dårlige beslutninger, hos Hendricks kaldet ”Social proof” – at overføre andres holdninger til sig selv. En mekanisme, der også optrådte under den digitale mobning af Amanda Todd - for selv om alle individer godt med sig selv vidste, at et ”like” på facebook ikke var det, der kunne gøre Amanda Todds liv lettere, ja, så opstod og opstår der lynhurtigt konsensus om, at det er sådan man tilkendegiver sin holdning, - blot fordi flertallet gør det. Jo flere likes, des større signal om, at det er sådan man hjælper, selvom den private holdning egentlig kan være anderledes. Vincent Hendricks talte i forlængelse af dette om, at unge mennesker bør være bevidste om, at ”liking” (at tilkendegive, at man synes godt om noget på facebook) er så omkostningsfrit, at det i bund og grund er passificerende. Disse ”bivirkninger” ved sociale medier er efter Hendricks mening

informationssamfundets blinde vinkler. Og jo mere bevidst man er om dem, jo bedre kan man være navigere i dem og undgå den totale uvidenhed og passivitet, hos Hendricks kaldet pluralistisk ignorance.

Vincent F. Hendricks belysning af disse både alvorlige og aktuelle problemstillinger satte virkelig tankerne i gang hos eleverne. Snakken og diskussionerne fortsatte længe efter, at Hendricks havde slukket mikrofonen - både i timerne og i frikvartererne. Og således er kimen til bevidstgørelsen om informationssamfundets blinde vinkler sået hos de ca. 900 elever på Køge Gymnasium. Og kan forhåbentligt medvirke til en mere kritisk tilgang til de sociale medier og deres skyggeside.

 

Vincent F. Hendricks er dr.phil, ph.d samt professor i formel filosofi ved Københavns Universitet.


                     Årets første student

Første student var Andreas Plov Vejl Madsen fra 3e


   

Dagbladet var der for at tage billeder til avisen
 

 

Og de første to hf-studenter var Pernille Pedersen 2p og Emil Schacht Sennahøj 2q


Hvad skrev aviserneLørdagsavisen skrev: Køge Gymnasium studenter læser videreForårskoncert 2013


”Alt er nyt: hallen er ny, musikanlægget er nyt og vores mixer er så intelligent, at den kan huske lydindstillingerne fra generalprøven i formiddags!”Så var tonen slået an til den første Forårskoncert i Køge Gymnasiums nye multihal. Og det var med forventningens glæde og sommerfugle i maven, at dørene til  Forårskoncert 2013 blev åbnet. Den forventningsfulde summen af forældre, venner og elever blev efter rektor Peter Schiødts velkomst suppleret af musikklassernes flotte kor- og solonumre. Repertoiret spændte som altid vidt. Moderne klassikere som ”Aint No Mountain High Enough” og ”The Man Who Can’t Be Moved” afløstes af Chopin’s Vals no 7, C# mol, og sørgede for, at publikummets brede smag blev tilgodeset. Netop Chopin blide toner, spillet af Valdemar fra 1c,  fyldte det store rum smukt, og man følte sig hensat til en anden tidsalder med fejende kjoler og svalehaler i valsetakt.

Alle musikklasserne leverede en flot koncert, men et af aftenens mest nytænkende og underholdende nummer må siges at være 1bc’s musikalske stomp nummer. Plastikkopper, ringeklokker og rasleæg fungerede som percussion til at udfolde temaet fra Tarzan ”Trashin’ the Camp” – fantastisk rytmisk og humoristisk. Også Marie Christine og Trine fra 3m, gymnasiets musikklasse, leverede en præstation i særklasse med den yndefulde Green Finch and Linnet Bird akkkompagneret af klaver og tværfløjte. Publikum sad helt stille og næsten hypnotiseret af tonerne og kvitterede med stort bifald. Senere på aftenen fik 1m’s Day Tripper af Beatles virkelig publikum op i stolene. Nummeret blev fremført med stor musikalitet og energi – og det var svært at forestille sig klassen lave andet end musik. Det tilsluttede klassens biologilærer, Christian, som også er musiklærer, sig også respektfuldt. Derfor er det også et held, at forårskoncertens flotte repertoire skal gentages til den kommende musikeksamen i juni.              

Trioen fra musikholdet 23Mu, som består af musikelever fra både 2. og 3.g, tryllebandt også publikum med det trestemmige nummer Thirteen Thirtyfive akkompagneret af klaver. Det er tydeligt, at der udover et musikalsk talent også ligger mange timers arbejde bag et så musikalsk afstemt nummer, hvor stemmerne skal supplere hinanden styrkemæssigt. Samme flotte samspilsevne viste også en anden af gruppe fra 23Mu, som med aftenens mest rockede guitarsoloer, fik både mænd og kvinder blandt publikum til at synge med på I Want It All.                   

 

Således skred aftenen frem og førte publikum gennem både vuggende Bob Marley reggae over heavy-genren. De sidste 4 numre stod 3m for, gymnasiets musikklasse med musik på A niveau. De 3 års intensive arbejde med musik afspejlede sig tydeligt i de både professionelt og passionerede numre, som klassen gav. Et imponerende punktum for en flot musikalsk aften.


Innovationscamp

En intelligent indkøbsvogn, stilletsko med udskiftelige hæle og sundhedscoachende apps. Dette er blot nogle at de nytænkende opfindelser, som elever fra Køge Gymnasium, Køge Handelsskole og Køge Tekniske Skole arbejdede med at udvikle på en stor innovationscamp 28. februar – 1. marts. Trend og trendspotting var det overordnede tema. Og udfordringen for de 6 førsteårsklasser var at udvikle et nyt, trendskabende produkt. Tanken om at samle elever fra de forskellige gymnasier

sammensætte elever med forskelligt uddannelsesmæssig baggrund er, at jo bredere et felt kræfterne kommer fra, des bedre idé-generering. Billedkunstelever fra Køge Gymnasium kom med en æstetisk og designmæssig viden, handelsskoleeleverne med viden om markeder og markedsføring og eleverne fra Teknisk Skole med en produktudviklingsmæssig baggrund.

Som opstart skulle innovationseleverne selv identificere trends inden for deres eget segment, den købedygtige teenager. Apple produkter, Harlem Shake, Instagram (et Apple-billedredigeringsprogram, der kan få selv pasta med tun til at se eventyrlig ud), e-cigaretter og hipster-stil var nogle af budene. Trendforsker og sociolog Henrik Vejlgaard holdt foredrag om trends vej fra nogle få indviedes stil til mainstreamkulturens omfavnelse – og i sidste ende trendens uddøen som ”so last week”.

Der blev arbejdet koncentreret og længe, og idéerne føg i arbejdsrummene. Oppustelige cykelhjelme med gps-funktion, voksenflyverdragter og emballage af komprimerede popcorn blev analyseret i forhold til forbrugere, markedskræfter og behov. ”Det har været en meget interessant proces at arbejde på denne måde”, fortæller Linea Nolling fra 1e på Køge Gymnasium. ”- Og meget anderledes. Når vi er kreative i billedkunst er vi vant til at få inspiration fra noget, en stilperiode eller en kunstner, men her har vi haft helt frie tøjler til at skabe noget helt nyt.” ”Det bedste har været, at vi er kastet ind fra forskellige gymnasier”, mener Frode Piil fra htx, ”for samarbejdet har været fedt, og vi kunne hver især komme med viden og forskellige kompetencer”.


De mange timers arbejde kulminerede fredag i en stor, intens præsentationsrunde med folk fra erhvervs- og museumslivet som dommere. Kun få minutter var til rådighed for hver stand til at sælge idéen, så adrenalinspejlet var højt. Og for særligt 3 produkter gik salgstalen godt. Nemlig for app’en Innotrend, som scanner din krop op finder præcist den stil og det snit, der klæder kroppen bedst. Også for den grønne teknologi som skaber energi fra fitnessmaskinerne. Samt for den intelligente app-kalender, der holder styr på togforsinkelser, hypercard, ændringer på fitnesshold m.m. Faktisk gik det så godt, at de tre grupper røg direkte i finalen og endte med hhv. 1., 2. og 3. pladsen. Kasper Larsen, som kom på 1. pladsen, mener, at grunden til, at deres produkt Innotrend endte med at vinde pga. dets aktualitet: ”Online shopping er en meget brugt trend – og derfor rammer vi en bred målgruppe med vores kropsscannings-app”, forklarer han og bliver suppleret af Julie Lørup, 1j, der også var med på vinderholdet: ” – for selvom det ikke  ligefrem er så innovativt som en flyvende bil eller løser verdens energiproblemer, så kan vores produkt realiseres i nær fremtid. Det kunne erhvervsfolkene godt lide.”


Signe Lücke fra 1e, som kom på 2. pladsen med idéen om at udvinde energi fra den fitnessudøvernes aktivitet på løbebånd og romaskine, blev rost for at ramme netop den tidens fokus på grøn energi. ”Vores produkt giver udover den gode samvittighed over at træne, også god samvittighed over for miljøet med den gratis strøm og grønne energi. Samtidig rammer produktet også netop ned i en meget aktuel trend, nemlig at passe på miljøet.”

Selvom eleverne fra Køge Gymnasium har en anden uddannelsesmæssig profil end handelsgymnasiet og det tekniske gymnasium, oplevede de ikke, at forskellene var så store trods alt: ”Selvom vi kommer fra forskellige gymnasier, så har vi ikke nået at blive så forskellige endnu. Mange gange tænkte vi i virkeligheden utrolig ens.” Så udover innovation og spændende produktdesign blev der også skabt nye venskaber og revideret ved opfattelsen af de forskellige gymnasier.


50 år med gule mursten

 

Det er nu 50 år siden, at Køge Gymnasium for første gang åbnede døren for nye gymnasieelever i lokaler på Søndre Skole. To år senere flyttede man ind i de nye lokaler på Gymnasievej, hvor de gule mursten siden hen har præget de studerendes hverdag

 

 

 

Derfor er det nu blevet tid til, at gymnasiet fejrer de første 50 år af dets levetid. Dette gøres med en kæmpe todelt begivenhed, der løber af stabelen hele fredag den 31. august 2012

 

Skolen har indledningsvist inviteret en række tidligere elever, der alle har arbejdet med og omkring musik siden dimitteringen, tilbage til skolens idrætsplads, hvor de i selskab med nuværende elever og lærer vil fejre jubilæet. En stor udendørsscene og tre tribuner vil udgøre rammerne for festkoncerten, der løber fra kl. 11.00 til 16.00. Skolen lover nostalgisk atmosfære og nutidig stemning, når musikken bevæger sig op gennem historien fra 50’ernes folkemusik henover 70’ernes disco og frem til nutidig rock.

Skolen vil endvidere sørge for, at provianteringen er den rette, når der stilles en kæmpe grill op til pølser og hældes kolde drikkevarer på glas til lærere og elever.

 

Om aftenen tager fejringen en markant drejning, når skolen danner ramme for en anderledes måltidsoplevelse. Scenografiske, lydmæssige og sanselige ændringer er i spil, når nye omgivelser bliver udgangspunkt for en rejse ind i skolens gange med fokus på oplevelsen af mad og gastronomi i overraskende miljøer. De inviterede gæster bliver forkælet med nye, til lejligheden,  specieldesignede videoer, lydkulisser og kunstprojekter, der fører folk videre rundt i gange af oplevelser.

Skolen undergår simpelthen en forandring, når de gule mursten bliver fyldt med glade gæster, der fejrer skolens 50 år med faglighed, dannelse og kulturel forankring i og fra et lokalsamfund, som vi på Køge Gymnasium håber at få lov til at drage nytte af og præge i mange år fremad.