Du er her: » Undervisning » Fagene > » Naturvidenskabelige fag » Biologi

3.d fra Køge Gymnasium bestemmer DNA fra dagsommerfugl, der ikke tidligere er undersøgt

Den 7. oktober 2013 drog 3.d fra Køge Gymnasium til Syddansk Universitet i Odense medbringende sommerfugle bl.a. fra studieture. Heriblandt var en ret sjælden dagsommerfugleart fra Alanya i Tyrkiet, der aldrig tidligere var blevet DNA-sekventeret.  Sommerfuglen hedder på latin Lycaena ottomana. Efterfølgende alignment (sammenligning) har vist, at den er nærtbeslægtet med den danske art Sort Ildfugl, Lycaena tityrus. Eleverne var selv med til oprensningen af DNA fra sommerfuglene på universitetet, og forskerne har efterfølgende sendt DNA-et til sekventering i Tyskland. Det var Signe, Vivi og Line, der havde ansvaret for DNA-oprensningen af den nye art. I alt var klassen inddelt i 10 grupper. Alle elever arbejdede seriøst, og de fleste fik brugbart DNA ud af anstrengelserne. En gruppe oprensede DNA fra dagsommerfuglen Pontia daplidice fanget af Anton i klassen på deres studietur til Marokko. Denne art har en søsterart i Mellem- og Østeuropa, der allerede er grundigt undersøgt, og som den kan alignes (sammenlignes) med.

 

Klaus Hermansen, biologi- og bioteknologilærer.

 
Line, Signe og Vivi, der oprensede DNA fra dagsommerfuglen Lycaena ottomana for første gang i videnskabens historie.

 

Elever fra 3.d i laboratoriet på universitetet.


CHILI 1.c - 1.chili?

 

I forbindelse med sidste NV-projekt var 1.c på besøg på Gartneri Toftgaard i Vedskølle, der er Danmarks førende chiliavler. Over 200 forskellige sorter af chili og derudover en masse forskellige tomater,  auberginer og krydderurter demonstrerede for eleverne i 1.c, at den naturlige variation og menneskets selektion kan frembringe en enorm diversitet. Tidligere har 1.c udført forsøg med både chili og krydderurter,  hvor de fandt ud af, at man kan hæmme mikrobiel vækst med disse ingredienser. Vidste du, at man fjerner 95% af en chilis styrke, hvis man fjerner frøhinden (det hvide som kernerne sidder på)? Se videoen her og døm selv, om den var fjernet, da 4 modige elever fra 1.c udfordrede skæbnen.
Drab på drager

En stor tragedie fandt desværre sted på Køge Gymnasium & HF natten til tirsdag d. 16/4. 2pqBi’s berømte bestand af Mendelske drager var på makaber vis blevet reduceret, idet en ukendt gerningsmand havde dræbt flokkens yngste individ; en hornløs babydrage med lyserøde vinger og pigge på halen, der ellers ville have været god at avle videre på. Skolen satte selvfølgelig straks et hold af deres bedste elever (2pq Bi) til at undersøge gerningsstedet. De fandt en hårtot fastsiddende på indhegningen som de isolerede DNA fra. Desuden sikrede de sig prøver fra to mistænkte: mistænkt 1: læreren A. Wille, der offentligt havde ytret mishag ved skolens dragebestand, idet han synes de lugter fælt samt fra mistænkt 2: Mr. Fox der bor på den nærliggende Køge Ås. Begge mistænkte afgav en spytprøve, hvorfra DNA blev isoleret. Ved hjælp af DNA Fingerprinting metoden sammenlignede eleverne de mistænktes DNA profiler med profilen fra hårtotten og de kom derved frem til at den skyldige var……….(løs selv ved at se på resultatet af 2pqBi’s undersøgelse).

   
  bane 1: DNA fra gerningssted (hårtot) klippet med restriktionsenzym 1

bane 2: DNA fra gerningssted (hårtot) klippet med restriktionsenzym 2

bane 3: DNA fra mistænkt 1 (AW) klippet med restriktionsenzym 1

bane 4: DNA fra mistænkt 1 (AW) klippet med restriktionsenzym 2

bane 5: DNA fra mistænkt 2 (Mr. Fox)) klippet med restriktionsenzym 1

bane 6: DNA fra mistænkt 2 (Mr. Fox) klippet med restriktionsenzym 2

   
   

Lærerne i Biologi  Links                   Ekskursioner  
 Gamle opgaver Unge Forskere 2012  

 


Årstidens billede

Forår